Nieuws | Verhalen | Getuigenissen | Newsreel | Events

Stuur ons je verhaal - Add your story - Mail to francis.laleman@gmail.com

 

2016 10 08 - Benefietfuif in Café De Vroege Morgen, Turnhoutsebaan 268, Wijnegem. Organisatie: Elke Algoet en Eva Pierets. Klik hier voor meer details. We zoeken nog vrijwilligers om een handje toe te steken. Contacteer elkealgoet@gmail.com.

2016 09 25 - Opendeurdag en kunstveiling ten voordele van Anand vzw @ Bayt al-Andalus, Sint Hubertusstraat 93, 2600 Antwerpen. 

Bayt al-AndalusBayt al-Andalus (klik door naar website) is een vroeg twintigste-eeuwse oriëntalistische "folly", verscholen achter een niet echt tot de verbeelding sprekende neo-klassieke voorgevel in de Vijfhoekwijk van Berchem, Antwerpen. Francis Laleman en Michaëla Broeckx kochten het huis twaalf jaar geleden en begonnen toen aan een lang (en nog steeds voortlopend) renovatieproject. Ondertussen zijn de op het Alhambra in Granada geïnsprireerde Nasridische salons op het gelijkvloers, en de verbluffende binnentuin met zijn 16 Almohadische bogen in hun volle pracht hersteld, en op de bovenverdieping kunnen gasten overnachten in de 1001-nachten-sfeer van "Marrakech" (meer) en/of vergaderen in met de nieuwste technologie uitgeruste vergaderzaal "Cordoba" (meer).

Ieder jaar zorgen Francis en Michaela ervoor dat hun huis, dat als merkwaardig erfgoed staat opgelijst, enkele dagen voor het publiek wordt opengesteld. Meestal is dat naar aanleiding van de Open Tuinendagen in de lente, of (vorig jaar nog) naar aanleiding van Open Monumentendag in september.

Dit jaar is Bayt al-Andalus open voor het publiek op 25 september, vanaf 14:00h. Als je je bezoek vooraf per mail hebt aangekondigd (jerry.meuris@telenet.be) kan je de hele namiddag komen genieten. De entreeprijs bepaal je zelf: stop het bedrag dat je gekozen hebt in de urne aan de ingang.
Op het menu staan: een geleide wandeling door het pand met achtergrond en verhalen door Francis Laleman, gezellig thee en koffie in de neo-Moorse binnentuin of in het salon of de bibliotheek, en om 15:00 uur een kunstveiling met keramieksculpturen geschonken door Evelyn Van Oudenhoven, Anand-supporter van het eerste uur.

De veiling wordt in goede banen geleid door Eddy Van Hemelrijck Je kan vooraf al een kijkje nemen in de veilingcatalogus (klik hier). Je kan ook vooraf al een bod doen op één of meerdere loten. Schrijf daarvoor een mail naar jerry.meuris@telenet.be.

De opbrengst van de namiddag gaat integraal naar onze gemeenschapsprojecten en dorpsscholen van Jeevan Deep in Bodhgaya.

Nodigen jullie ook jullie sociaal-voelende of kunstminnende vrienden uit?

We zien jullie op 25 september?

 

2016 03 01 - De Anand gemeenschap stuurt haar dank naar de ouders van Millie, die op 18 december 2015 werd geboren. Van haar mama en papa kregen we de volgende post: "Millie wordt omringd met liefde en de goede zorgen van haar familie. Het is haar wens dat alle kinderen op die manier mogen opgroeien. Daarom is ze blij dat de gulle giften van haar familie en haar vrienden het onderwijs en de gezondheidszorg van de dorpsgemeenschappen in Bodhgaya versterken om zo mee de dromen van andere kinderen waar te maken".

 


2016 02 28 - Elke Algoet heeft opnieuw een tweedehandsmarktje georganiseerd bij haar thuis in Berchem, Antwerpen. Dank je, Elke, voor je gulle gift van 150 euro!

Kalachakra 2016

 

2015 11 03 - Een uittreksel uit een zopas ontvangen mail: "Beste Anand-vrienden. Mijn naam is Britt. Ik heb een cava-avond georganiseerd en ik heb aan iedereen gevraagd om oude kleren mee te brengen. Bij elk kledingstuk van iemand anders dat je wilde, stak je een klein bedragje in de collectebus. Het zo verzamelde geld schrijf ik vandaag over op de rekening IBAN BE61 7785 9067 7717 van Anand vzw." - In naam van de dorpsgemeenschappen in  Bodhgaya, van harte bedankt voor dit initiatief, Britt!

2015 09 12 - Eddy Van Hemelrijck, die al vele jaren actief deel uit maakt van de grote familie van Anand well-wishers, besloot om zijn 50ste verjaardag door te brengen in het teken van goedgunstigheid, gulheid en vrijgevigheid. Ter gelegenheid van zijn verjaardag verzamelde Eddy niet minder dan 1350 € - als bijdrage voor structurele en operationele steun aan de Jeevan Deep schoolprojecten in Bodhgaya. Van harte bedankt, Eddy - en geniet nog van dit bijzondere jaar in je leven!

Matthijs2015 07 21 - [vertaald uit het Hindi] "Hello. Mijn naam is Rukmini. Ik ben 7 jaar. Ik ga elke dag naar school bij Juf Mabel. Omdat het nu zo hard regent hebben wij school bij Mabel thuis. We hebben ook nieuwe schriften gekregen en de juf heeft nieuw materiaal om ons te helpen om te leren schrijven en rekenen. Vandaag kregen wij bezoek van Amalya en haar papa en mama uit Belgie, en zij vertelde ons dat we dat allemaal hebben gekregen van Matthijs Lambrecht - een jongentje in België. Hij werd geboren en hij stuurde al zijn geboortecadeaus naar ons. Dankje wel, lieve Matthijs. Kom je ons ook een keertje bezoeken? - Wij hebben thuis twee nieuwe geitjes en ook een kip met acht kleine kuikentjes. Ik wil graag met je spelen!" 

In naam van de hele Anand en Jeevan Deep community, willen wij hierbij de familie Lambrecht-Erven en hun vrienden en kennissen heel erg bedanken voor hun extreem gulle giften.

20150202 - Mathijs is op 2 februari 2015 in de wereld aangekomen. We hebben hiernaast zijn naam in het Hindi geschreven. Hij is de zoon van Katrien Erven en Maarten Lambrecht en de kleine broer van Lisa en Fiona. Griet Laureyns en Bert Willaert zijn meter en peter.
De hele familie heeft ervoor gekozen om de geboorte van Mathijs te vieren met donaties die het onderwijs, het welzijn en de maatschappelijke groei van de kinderen in Bodhgaya ten goede komen. Jullie kunnen ook  meevieren met een storting op rekening nummer BE61 7785 9067 7717, op naam van Anand vzw, met vermelding 'Mathijs'.

Dhanyavaad! Van harte bedankt! Mathijs heeft nu al het pad klaargemaakt van een levenswandel in schoonheid. Aan de ouders, en de familie, en Mathijs zelf: Gelukgewenst! 

20141130 - In naam van de dorpsgemeenschappen in Bodhgaya gaat onze grootste dank naar iedereen die heeft meegewerkt aan Elke Algoet's benefietmarkt: We zijn er opnieuw in geslaagd om samen niet minder dan € 600 bij elkaar te krijgen. You are wonderful, Elke!

20141130 - TWEEDE EDITIE VAN ELKE ALGOET'S BENEFIETMARKT VOOR ANAND VZW

2014 06 15-22-28-29 LANDELIJKE GILDEN - OPEN TUINEN 2014 - Een unieke gelegenheid om de goed verborgen idyllische stadstuin van Bayt al-Andalus te komen bezoeken. Wij zijn nummer 2 van de 227 opengestelde tuinen. We vragen €4 entreegeld, en vrijwilligers bakken koekjes en taart en serveren thee. Alle opbrengsten gaan rechtstreeks naar Anand vzw. Voor meer info, zie Open Tuinen 2014.

2014 06 19 - MONSOON TIDINGS @ BODHGAYA 

Monsoon at Bodhgaya

2014 06 17 - SCOREN VOOR HET GOEDE DOEL - Het CVO Tweedekansonderwijs Antwerpen is een open leercentrum dat een cultuur wil realiseren van duurzame individuele, sociale en professionele ontwikkeling, door het organiseren van kwalitatief hoogstaand onderwijs voor volwassenen, met het oog op verdere doorstroming naar andere vormen van opleiding en/of de arbeidsmarkt. Op initiatief van Sofie De Deken, lerares aan het CVO Antwerpen, organiseert de projectgroep Macusa naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilie een avondje gezellig samen voetbal kijken: Belgie-Algerije.

Tijdens de match kunnen de aanwezigen pasta, snoep en drank kopen. De opbrengst van deze winkel is helemaal ten voordele van Anand vzw. - Met dank aan Elke Algoet, die hier (opnieuw) voor Anand de juiste voorzet gaf!

2014 05 21 - SHADES OF ENLIGHTENMENT at Mahabodhi, Bodhgaya, Bihar. Click here to discover how enlightenment at Bodhgaya comes down to knowledge generation, today more than ever.

2014 05 18 - GEZOND LEVEN - een Elke Algoet huis-event tvv Anand vzw. Voor meer informatie en inschrijvingen, klik hier.

2014-04-26 - ALGEMENE VERGADERING ANAND VZW met aansluitend een verkenningswandeling INDIA IN ANTWERPEN - Ontmoeten in Bayt al-Adalus, op zoek naar een verdwenen Gandhi, mijmeren bij de lege sokkel van Bharat Mata (Moeder India), slenteren door het diamantkwartier, stilstaan bij waar we vadertje Gandhi dan weer wèl aantreffen, en een prikkelende inleiding in het doen en laten van het Jainisme. Meer details volgen binnenkort, noteer alvast de datum in je agenda!

2014 03 08 - Bihar News - A young man from Aavgila village (Bihar), arrested today, confessed of his involvement in the Bodhgaya bomb blasts that occured last July 7, 2013. Since the blasts, security has been tightened up dramatically in Bodhgaya, with parts of the market plaza bulldozed down and a new, allegedly impenetrable circuit wall surrounding the Mahabodhi Mandir.

2014 02 24 - BLASTS CANNOT FADE THE COLOUR OF BODHGAYA - see slideshow here.

2014 02 24 - MONDIALE VORMING & SOLIDARITEITSPROJECT @ REGINA PACIS, HOVE - Voor de tweede opeenvolgende keer doet de scholengemeenschap Kontich een beroep op Francis Laleman om, in naam van de vzw Anand en de gemeenschaps- en onderwijsprojecten van Jeevan Deep, als gastspreker deel te nemen aan de solidariteitsdag van één van haar scholen - dit keer Regina Pacis in Hove. Tijdens twee geanimeerde sessies ontdekten de studenten van de hoogste graad samen met Francis hoe ze een sluitend business plan konden opstellen voor het oprichten van een virtuele plattelandsschool in India. Inleef-ervaring, solidariteit, en duurzame ontwikkeling en economie in één.

2014 02 16 - HAPPY BIRTHDAY JERRY MEURIS  - Jerry was jarig en dat zijn familieleden en vrienden dit geweten hebben, bewijst de verkwikkelijke som van niet minder dan 1150 €, die sedertdien aan de bankrekening van vzw Anand werd toegvoegd! Met dank aan alle milde schenkers: Niet alleen had Jerry dit jaar de leukste en beste verjaardagsfeest(en) ooit (sic!) - ook de kinderen en de dorpsgemeenschappen van Bodhgaya genieten daadwerkelijk mee van de feestvreugde!

2014-02-09 - YARD SALES | ROMMELMARKT - Dit initiatief van de onvermoeibare  Elke Algoet heeft niet minder dan de spectaculaire som van 953 € opgebracht! In naam van de kinderen van Bodhgaya, onze meest welgemeende dank aan Elke, aan iedereen die spullen heeft binnenbegracht voor verkoop, aan alle kopers, en aan iedereen die Elke heeft geholpen om dit project te realiseren. Dhanyavaad! 

2014 01 20 - GARCHEN TSCECHU CHAM - A unique Kagyu ritual at Bodhgaya. Watch a small NDTV documentary film here.

Oxfam Zulte2013-12-22 - GIFT VAN DE VRIJWILLIGERS VAN OXFAM WERELDWINKEL OLSENE ZULTE - Eerder dit najaar hielden de vrijwilligers van Wereldwinkel Zulte traditiegetrouw een wereldcafé tijdens de Firtelstoet, die dit jaar op 5 oktober voor de 157ste keer werd georganiseerd. Dit jaar schonken zij de volledige opbrengst aan vzw Anand. Beste dank aan de hele ploeg en in het bijzonder aan Gwenda Crabbe en Francis Dehullu.

2013-12-21 - KERSTLIEDEREN VOOR ANAND VZW - Elke Algoet is opnieuw de drijvende kracht achter een groepje vrijwilligers dat vandaag in Antwerpen de straat op trekt voor het zingen van kerstliederen voor Anand. De collectebus in de hand: samen hand in hand voor een rechtvaardige kans voor de kinderen in Bodhgaya! Dank je, Elke!

2013-12-14 - BODHGAYA PRAYERS FOR PEACE IN THE WORLD - Today the 17th Karmapa has started a Kagyu Monlam ceremony at the Mahabodhi temple, Bodhgaya. The Karmapa, who is the (controversial) seventeenth in a uninterrupted Tulku lineage to head the Karma Kagyu school of Tibetan Buddhism, had earlier explained that the Kagyu Monlam prayer is an avenue through which, in times of dire need, love and compassion can be made to spread like a great ripple outwards from Bodh Gaya. Hundreds of Buddhists, including monks and lamas from different countries, are attending the Kagyu Monlam prayer led by Karmapa Ugyen Trinley Dorje.

17th Karmapaཨོ་རྒྱན་འཕྲིན་ལས་རྡོ་རྗེ།

The identity of the 17th Karmapa has been the subject of a ferocious controversy since the passing away of the 16th karmapa in 1981, an event after which two candidates for the reincarnation of the Karmapa were being suggested, viz. Trinley Thaye Dorje (born 1983) and Ugyen Trinley Dorje (born 1985). Both have been enthroned as the 17th Karmapa, and both, independently, have performed the ceremonial duties in the role of Karmapa.
While today the recognition of Ugyen Trinley appears to have been accepted by a majority of Karma Kagyu monasteries and lama communities, there remains a substantial minority of monasteries and lamas who are in favour of the older, original candidate. In particular, these include Shamar Rinpoche, who historically has been the person most directly involved in the process of recignition of of key incarnations in the Karma Kagyu school, and who continues to be a personality of great influence in the global Karma Kagyu community.

Meanwhile, according to Gaya Senior Superintendent of Police Nishant Kumar Tiwari, special security arrangements have been made for the Karmapa and for Buddhists attending the prayer in view of the perception of a terrorist threat. The Karmapa, who has been staying in Bodhgaya's Tergar Monastery since the beginning of the Akshobhya Retreat on Nov 18, plans on staying in Bodh Gaya till the completion of prayers and the conclusion of the Retreat on Jan 14th.

Last week, with the 9th International Theravada Tipitaka Chanting Festival still going on, Indian intelligence agencies alerted Bihar Police of a possible threat to Buddhist tourists likely to visit Bodh Gaya this winter. From the view of it, the serial bomb blasts at the Mahabodhi Temple in Bodh Gaya July 7 this year have shocked the state government as much as they did the local residents and village communities in Bodhgaya District. Ten bombs exploded at or in the vicinity of the temple and two Buddhist monks were injured. Three live bombs were recovered and defused the same day.

The Karmapa has been staying in India as a guest since the year 1999/2000 when he absconded from Tsurphu Monastery in Gurum Town (Gurong Xian) in Doilungqeqen, some 70 kms out from Lhasa, Tibet.. After a prolonged journey, he took shelter with the spiritual head of the Gelugpa School, the Dalai Lama, at Dharamsala in Himachal Pradesh, from where he frequently travels to Bodhgaya, where he has been the key inspiration for the purchase of land and the development of the grandiose Tergar Monastery - today one of the landmarks in the monastery-dotted landscape in the immediate vicinity of Bodhgaya proper.

2013-12-02 - TIPITAKA CHANTING CEREMONY AT BODHGAYA - Exciting days at Bodhgaya, with thousands and thousands of Theravada monks and nuns and laypeople gathering at the Mahabodhi Mandir for the 9th International Tipitaka Chanting Festival, the first major festival in a thoroughly changed setting. Sadly, further to the bomb blasts of last summer, the best part of the plaza in front of the temple, all the way up to Shiv's Restaurant, has been cleared and a new surrounding wall been erected - with security procedures unheard of at Bodhgaya ever before. 

Juul Nulens2013-09-21 - JUUL NULENS (°2013-07-30) wordt vandaag officieel verwelkomd in de grote kring van Leen en Tom's familie, vrienden, kenissen en collega's. Een uiterst geschikte dag, dus, voor het hele Anand team en alle families en kinderen van onze Jeevan Deep dorpen in Bodhgaya, om aan JUUL een tweeduizendstemmig levenslied op te sturen, met tweeduizend keer DANKEWEL, voor alle donaties die ter ere van JUUL bij Anand vzw zijn aangekomen. Weten jullie dat we sedert deze week inmiddels de kaap van 2000 € in totaal hebben overschreden?
DANKEWEL, JUUL! - We zien er nu al naar uit dat je ons ooit, op een dag, in Bodhgaya komt bezoeken!

2013-07-30 - °JUUL NULENS is de zoon van Leen Noe en Tom Nulens en het nieuwe broertje van Noor en Simon. Hoera, vandaag geboren! - Maar niet alleen de familie en vrienden van Leen en Tom huppelen op de wolken van geluk, want ook de honderden kinderen in Bodhgaya genieten mee. Leen en Tom hebben immers beslist om de geboorte van hun derde kind te celebreren in het teken van gedeeld geluk is dubbel geluk, en meer kansen en meer toekomst voor alle kinderen. Welk geboortecadeau is dan beter, dan een donatie aan Anand vzw? Zo geven we meteen aan JUUL de kans om zijn levenskansen te delen met andere kinderen, en is hij al vanaf de eerste maat een echte werelburger!
In naam van alle families in Bodhgaya sturen we met onze gelukwensen alvast ook onze oprecht dank mee, aan Leen, Tom, en Noor en Simon en Juul! 

 

2013-06-22 - DE ZOMER IN! - Elke Algoet's BENEFIETFUIF voor Anand. Stuur mail naar elkealgoet@gmail.com om je aanwezigheid te bevestigen.

 

a Dacca Monsoon2013-05-06/07 - MOVO - Project Mondiale Vorming in het Sint Ritacollege, Kontich - Twee dagen lang staat het Sint Ritacollege, Kontich, in het teken van Mondiale Vorming, en meer bepaald in de brede context van de ontwikkelings- en gezondheidsproblematiek in Bangla Desh. Niet alleen is Damiaanactie, een bevoorrechte partner van Sint Rita, al jaren actief in diverse lepraprojecten ter plaatse, bovendien is Bangla Desh recent herhaaldelijk in het nieuws gekomen naar aanleiding van de sociale ramp die het gevolg was van een uitslaande brand in één van de vele textielwerkhuizen waar de Bangla Deshi, in vaak mensonwaardige omstandigheden, de kost verdienen. 
Twee opeenvolgende dagen doet Sint Rita ook beroep op gastsperker Francis Laleman. Voor de tweede graad licht hij aspecten toe van de Bangla-islamitische cultuur en opent hij de ogen voor Bengaalse en islamitische feesten. Later neemt hij de derde graad mee op een ontdekkingsreis door een nieuwe economische wereld, met een nieuwe economische realiteit, waarvan het zwaartepunt in Centraal- en Zuidazië ligt. Met de leerlingen vraagt hij zich af wat daarvan de gevolgen zijn, voor ons, voor de Aziaten, voor de geglobaliseerde wereld, en vooral: voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Met Francis Laleman als gastspreker is Sint Ritacollege meteen ook een financiële steunbezorger aan de Jeevan Deep projecten in Bodhgaya, waarvoor onze oprechte dank!

 

Jeevan Deep Village Schools, Bodhgaya

2013-04-13 - Jaarlijkse Algemene Vergadering van de vzw Anand. Dit jaar is er een speciale reden om erbij te zijn: ANAND BESTAAT TIEN JAAR! - De AV gaat door te Antwerpen vanaf 20:00 uur. Als je erbij wil zijn, stuur dan meteen een mail naar jerry.meuris@telenet.be.

2012-04-01 - Enkele dagen na Holi, het kleuurijke Indische lentefeest, is Elke Algoet opnieuw thuisgekomen van haar drie-maand-durende winterreis door India. Elke heeft zowat alle hoeken van het subcontinent gezien, maar ze begon haar reis, na een aanzetje in Lucknow, in Bodhgaya. Nadat ze daar aan het station van Gaya door Kailash werd opgewacht nam ze haar intrek inde onvolprezen Burmese Vihar, van waaruit ze enkele dagen lang met Kailash en Janardan doorheen de dorpen van Jeevan Deep trok om er onze projecten te bezoeken. Wil je haar hele verhaal horen, meld je dan aan op de jaarlijkse vergadering van Anand vzw die heel binnenkort wordt georganiseerd.

2013-03-27 - Holi! Lees hier meer over het feest van de lente, het festijin van kleur. Of zing mee:

Lal, gulabi, neela, pila hathon me liya samet,
Holi ke din rangenge sajni, kar ke meethi bhent!

2012-12-22 - Verwarm je vandaag tijdens de manifestatie Kunst en Vliegwerk! op het Sint Jansplein in Antwerpen met een tasje soep ten voordele van Anand. Aan het fornuis: Elke Algoet, Michaela Broeckx, Francis Laleman.

2012-12-21 - Tweede uitgave van het initiatief van Elke Algoet, Liesbeth Stockman en Michaela Broeckx: Vrijwilligers verzamelen opnieuw vanaf 15:00 h op de kerstmarkt aan de Grote Markt in Antwerpen en zingen er internationale kerstliederen ten voordele van Anand en Jeevan Deep. Zing je met ons mee? - stuur dan een mailtje naar michaela.broeckx@gmail.com.

2012-12-15 - Een initiatief van Elke Algoet, Liesbeth Stockman en Michaela Broeckx: Een groepje vrijwilligers verzamelt vanaf 15:00 h op de kerstmarkt aan de Groenplaats in Antwerpen en zingt er internationale kerstliederen ten voordele van Anand en Jeevan Deep. 

2012 04 30 - These days, Indian policymakers are debating how to create a vast new food entitlement program. There is talk of poor households struggling to cope with high food prices and malnourishment among their children. What one doesn't hear much about however, is the most tragic and outrageous consequence of India's failure to feed its people adequately: starvation deaths. India is a nation that prides itself on having been self-sufficient in food production for decades and having leaped forward economically over the past twenty-or-so years. With this, it is not surprising that public officials and even many in the media are reluctant to face up to the painful reality that hunger persists in 2012. Starvation may not fit neatly into the story of Shining India, but it is there. - A must read!, this India Real Time six part story on the ongoing issue of  Starvation in India

Starvation in India 2012

AMU

2012 03 30 FILMVOORSTELLING: AMU (Shonali Bose, 2005) - In-house film screening of a truly remarkable film on India and its modern history, written and directed by Shonali Bose, who with this masterpiece is clearly following in the footsteps of other great female Indian directors such as the internationally acclaimed but locally controversial Deepa Mehta. For information on the film, visit the AMU website. Attendance is free, but a generous donation for Anand vzw is expected. Seats are limited: announce your presence by sending mail to francis.laleman@dunya.be .

2012 03 30 ALGEMENE VERGADERING ANAND VZW - Beste Anand bestuursleden en sponsors, met deze worden jullie uitgenodigd op de jaarlijkse statutaire algemene vergadering van Anand vzw. De vergadering gaat door in Bayt al-Andalus om 19:30. Gastvrouw is Michaela Broeckx. Op de agenda: Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering van 1 april 2011, financieel en activiteitenverslag 2011, kwijting Raad van Bestuur, en varia.

Aansluitend is er gelegenheid om gratis een filmvoorstelling bij te wonen (Amu, Shonali Bose, 2005). Meer informatie vind je hier. Gelieve jullie aanwezigheid goed vooraf, telefonisch of per mail, te melden aan Francis Laleman (francis.laleman@dunya.be) of Jerry Meuris ( jerry.meuris@gmail.com). We rekenen alvast op jullie komst - en we zien er erg naar uit om jullie binnenkort terug te zien!

 

HOLI2012 03 08 - HOLI HAI !!!! - Vandaag viert iedereen in India feest. De scholen en kantoren zjn gesloten, het normale openbare leven ligt stil - maar openbaar is het leven juist vandaag allermeest. Het is Holi!, het lentefeest bij uitstek, de dag waarop alle kleuren van de regenboog een nieuwe jaargang gvan seizoenen aankondigen. - Voor meer informatie over wat Holi precies betekent, klik hier. En wil je ook eens zien (en horen!) hoe het er in zo'n door Holi zotgedraaide gemeenschap aan toegaat, klik dan hier. Maar wat je ook doet vandaag, vier alvast met al onze vrienden in India de lente mee! En wees gerust, wat betreft zal je heus niet alleen zijn. Vandaag is de Indische diaspora groter dan ze in haar lange geschiedenis ooit geweest is, en met al die NRI's (Non Resident Indians, maw. Indiers die in het bu!itenland leven) zijn ook de traditionele Indische feesten ondertussen over de hyele wereld uitgerold, tot in onze eigen omgeving. Lees bijvoorbeeld hier hoe Holi in de vorige jaren al Den Haag veroverd heeft.

 

International Buddhist Film Festival 2012

 

2012 03 01 Coming May 5-7th, Colombo (Sri Lanka) will be the venue for the 4th International VESAK Buddhist Film Festival. Just as for the earlier editions, the festival features 7 categories (Feature Films, Documentary Films, Short Films, Animation Films, Docudrama, Music Video and Mobile Phone Films), opening the scope to anybody, from the professional film director to the creative mobile phone user. Past winners in the section international (2011) were (a/o) Szu Kiong Ting (The Forest Spirits), Dale Hildebrand (One Breath), Gianni del Corral (Colors!), Robert Subiaga (Koan: From the Chronicles of the Gnostic), Kirsten Green (Hauraki), and Eva Commers (Words are not enough). The 2012 submission deadline is March 31. More info and submission procedures here.

 

2012 02 21 De Valentijnsactie 2012 van de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen (zie hieronder) heeft een recordbedrag opgeleverd van € 670. In naam van de kinderen van Bodhgaya roepen wij een hele luide Dhanyavaad! (Dankedankedanke!) aan alle studenten die van dit initiatief een succes hebben gemaakt, en in het bijzonder aan Roosmarijn Smits, die deze actie op touw heeft gezet, en haar collega's Kristel Vercruyssen en Virginie De Maagd. Roosmarijn, Kristel, Virginie ...: deze song is voor jullie!

Girl at Jeevan Deep Class, Bodhgaya2012-02-09 De Karel de Grote Hogeschool (werkgroep Student en engagement) in Antwerpen organiseert voor de tweede keer een Valentijnsactie ten voordele van Anand. Vorig jaar al hebben de studenten Anand actief gesteund via allerlei verschillende acties, en daarmee hebben onze scholen in Bodhgaya rechtstreeks een mooi duwtje in de rug gekregen. Bedankt aan alle studenten en medewerkers die gekozen hebben om er opnieuw te zijn, voor de kinderen van Bodhgaya!

 

Nitish Kumar2012-01-26 Today, India celebrates its 63rd Republic Day - occasion on which some good news is reaching us from Bihar.

Unfurling the national tricolour on the Gandhi Maidan at the Capital (Patna), the Bihar governor Devanand Konwar dwelt on the various remarkable measures taken by the state government under Nitish Kumar in the fields of agriculture, irrigation, energy, education, health and environment (more: see here). Recently, Nitish Kumar, who took on his third term as Chief Minister of Bihar on November 26, 2010,  has been hailed in the national and international press as Bihar's Champion of Change, a title of honour which, at least according to hagiographer Arun Sinha (see book), is richly deserved.

Surely - nobody who has recently been back to Bihar will deny that progress is being made, and that progress is visible wherever one looks. Let us look forward to witnessing more progress in the near future!

 

Jerry talking to Kshatriy landlords at Parariya, Bodhgaya2012-01-17 Twee maanden geleden waren Jerry Meuris en Francis Laleman in India voor (letterlijk!) een bezoek aan twee werelden: Francis sprak op een business seminar in het hyppe Bangalore een dertigtal Indische ingenieurs toe - en reisde samen met Jerry verder naar Jharkhand en Bihar, waar een nieuw bezoek aan de projecten van Jeevan Deep op stapel stond. Lees meer in deze bijlage.

 

Francis Laleman addressing Indian engineers at BangaloreGirl drinking from communal well at Mastipur, Bodhgaya

 

Quota Campaigners - Mrs Mayavati2012-01-11 - Caste in India: Who will bell the cat? - Er is een interessante discussie gerezen op het Q&A forum van LinkedIn, in verband met de quota en reserveringssystemen die in India gelden voor de zogenaamde underprivileged castes. Al geruime tijd hanteert de Indische overheid dit systeem van positieve discriminatie - waarbij bij aanwervingen verplicht rekening moet gehouden worden met een bepaald percentage (een zogenaamd quotum) aan mensen die als underprivileged staan geclassificeerd. Op het eerste gezicht een goede zaak - maar als je erover denkt dat dit systeem effectief het kastensysteem in de hand werkt, en de facto vaak een nieuwe groep van kanslozen creeert, wordt het moeilijker om hierover een standpunt in te nemen. Wil je discussie volgen? - klik dan hier. Als je bij Linkedin bent geregistreerd kan je ook rechtstreeks doorklikken naar hier.

 

Jerry Meuris in discussion with Kailash Prasad2012-01-01 - Nieuwjaarsbrief van Jerry Meuris aan alle Anand-donateurs.  Na een wat moeilijke start heeft Anand opnieuw een succesvol jaar afgesloten. De rol van de private donateurs is daarbij cruciaal: zij zorgen voor de broodnodige structurele (voorzienbare) inkomsten waarmee wij in Bodhgaya onze werking kunnen verderzetten met een zekere langetermijnvisie.

In 2012 werd dit broodnodige budget aangevuld met de steun van de Stad Antwerpen, de Karel De Grote Hogeschool, de nv Maror, Genzyme, en van enkele zeer bereidwillige inzamelaars en initiatiefnemers zoals Elke Algoet, Jef Deforche en Belinda De Ruiter - waarvoor onze welgemeende dank. Meer: lees hier.

 

 

Private Education in India2011-12-20 - IBS voordrachtenreeks - SOCIAL STORIES FROM INDIA  - De Zegeningen van het Privaat Onderwijs - Eind oktober tot november gingen Francis Laleman en Jerry Meuris opnieuw op bezoek bij de dorpsgemeenschappen in Bodhgaya. We hebben dit jaar met Anand goed gewerkt en we zijn opnieuw in staat om de projecten van Jeevan Deep voor het komende jaar te sponsoren. Dank aan iedereen die tot dit succes heeft bijgedragen!

Kort na thuiskomst in Antwerpen start in Bayt al-Andalus een reeks voordrachten en lezingen in samenwerking met India Business Support rond het thema SOCIAL STORIES FROM INDIA. De eerste avond in deze reeks is helemaal gewijd aan verhalen rond en over de verschillende vormen van privaat onderwijs in India, en het spreekt vanzelf dat onze ervaringen in Bodhgaya daar helemaal deel van uitmaken. Iedereen die opnieuw uit eerste bron wil horen hoe het er in Bodhgaya aan toe gaat mag deze avond dus niet missen! - De bijdrage is€ 10 per persoon, maar je mag natuurlijk ook meer schenken aan Anand. Reserveer je plaatsen via mail: francis.laleman@dunya.be . 

 

FSSF2011-12-08 - Vandaag kregen wij bij Anand vzw post van Antonio Daza, van de Fundacion Sonyadores sin Fronteras (Foundation Dreamers Without Boundaries). En omdat wij ook grenzeloze dromers zijn nodigen we alle Ananders uit om eens een kijkje te gaan nemen op de aanstekelijke website van deze NGO, of om deel te nemen aan hun kerstactie: zie hier.

 

Belinda De Ruiter2011-10-11 - Toen Belinda de Ruiter hoorde van ons Jeevan Deep project in India, deed ze wat haar hart haar ingaf. Op haar werk startte ze een inzamelactie bij al haar collega's en zamelde zo een bedrag in van 636 Euro! "Ik wou echt een steentje bijdragen voor een betere toekomst voor deze kinderen", zei ze achteraf, zelf ook een beetje verrast door het mooie resultaat. Met deze nogmaals dank, Belinda, voor je bewonderenswaardig initiatief!

 

2011-06-17 - Further to 2010, a year with almost no rain at all in Bihar (see this article), this is again a period of intense anticipation for our friends in Bodhgaya, as the heat is steadily growing unbearable, the farmers are sitting idle watching their barren fields, and the buzz of insects is the only activity heard for the best part of the day. Nevertheless, Kailash-ji informs us that all our projects are running smoothly. Classes in our schools are being held early in the morning (06:30-10:30), after which the children would typically go home and spend the rest of the day in the shade of their verandah or nicely hidden in the innermost core of their parent's hut, where time is spent idling away, singing songs, telling stories, or doing some petty chores in anticipation of the onset of the monsoon, which everybody hopes will not forget about Bihar this year.

In the meantime, the entire Jeevan Deep team (Kailash, Janardan, Mithlesh, Pushpa, Kuleshwar, Parvati Devi, Sunaina Devi. Rambali, Rajesh, Bishundari, Gayatri Devi, Mabelle, Rambriksh Manjhi, Dr. Sanjay Mishra, Teraway, Dutta, and Kamla Devi) sends their regards to all Anand well-wishers.

Jef Deforche 602011 06 02 Jef Deforche was destijds een van de oprichters van het Steuncomite Anand. Op twee juni vierde hij zijn zestigste verjaardag. Samen met zijn echtgenote Christine Vandenberghe en zijn familie nodigde hij daarbij een grote groep familieleden en vrienden uit op zijn gerenoveerde boerderij in het Westvlaamse Geluwe. Als verjaardagscadeau vroeg hij aan zijn gasten om een bijdrage te leveren voor Anand. Proficiat met je verjaardag, Jef, en van harte dank in naam van de kinderen van Bodhgaya!

2011 05 11 De werkgroep Student en Engagement van de Karel De Grote Hogeschool te Antwerpen is al weer aktief ten voordele van het basisonderwijs voor de kasteloze kinderen in Bodhgaya. Een feestelijke India-avond deze keer, georganiseerd in samenwerking met Eddy Van Hemelrijck, Michaela Broeckx en Francis Laleman van Anand vzw. Er zijn Indische chats (hapjes), je kan leren hoe je die zelf kan maken, en er is natuurlijk weer een treffend India-verhaal, en een antwoord op al je vragen.

 

Elke AlgoetAntwerpen2011 04 01 Op vrijdag 1 april 2011 organiseert Elke Algoet, reisbegeleidster bij Karavaan vzw (Joker Reizen) en bij ons bekend omwille van haar getuigenis ten behoeve van Anand (zie hier) een benefiet-event voor Anand vzw. We krijgen voor het evenement de steun van de Stad Antwerpen. Locatie: Scoutel, Kievitplein, Antwerpen (tegenover de nieuwe uitgang van het Centraal station). Gastspreker: Francis Laleman. Meer informatie vind je hier. Reserveer alvast deze dag in jullie agenda!

 

gastspreker Francis Laleman2011 03 21 Al enkele jaren lang organiseert de HUBrussel voor haar studenten een specifiek traject Doing Business with India. Tradtioneel wordt Francis Laleman uitgenodigd voor een gastcollege, en dat is ook dit jaar weer het geval. Naast de vele goede nieuwsjes over hoe goed het gaat met de economie in India en hoe bloeiend het zakenleven evolueert vindt Francis dat het nuttig is dat ook studenten inzicht krijgen in de bijzondere dynamiek tussen intercultureel zakendoen en de vele vraagstukken over sociale ongelijkheid die ook vandaag nog in India als smeulend vuur liggen te wachten om brandende kwesties te worden.

Elk jaar stuurt Francis de HUBrussel voor zijn gastcollege een factuur, die volledig geïnd wordt door Anand vzw. Daarmee helpt ook de HUBrussel de kinderen van Bodhgaya vooruit!

2011 03 19 In de studentenruimte van de Karel De Grote Hogeschool te Antwerpen organiseert de werkgroep Student en Engagement een infostand over India, waar ook de studenten voor de projecten van Anand/jeevan Deep worden gemobiliseerd. Een studente maakt hennatekeningen tegen betaling, de opbrengst gaat naar Anand. De werkgroep van Anand helpt mee om de infostand aan te kleden.

KdG Hogeschool2011 02 09 Valentijnsactie door de werkgroep Student en Engagement van de Karel De Grote Hogeschool te Antwerpen. De studenten werken dit jaar een aantal acties uit ten voordele van Anand - deze valentijnsactie is een eerste aanzet. Van 9 februari tot 14 februari kan je in de inkomhal (Groenplaats, Antwerpen) een snoepje voor je valentijntje kopen aan € 1 (niet-studenten € 2). Het motto is: als je kan lief zijn voor ekaar kan je ook lief zijn voor de kansarmen in India. Hartelijk bedankt voor jullie engagement!

Anand Kumar2010 11 05 Anand Kumar and the Ramanujan School for Mathematics, Patna, Bihar

With this advent of Nitesh Kumar on the political scene, Bihar has been changing dramatically over the last few years. Away is the general mood of despondency, and behind us are the days when things as simple as taking aa jeep ride from A to B were nothing much short of putting your life at risk. With recent stories of Bihar having the fastest growing economy in India, one might think that all is going well and the efforts of Anand and Jeevan Deep have become superfluous. However, nothing is further from the truth. Blatant social injustice remains to keep the underprivilged from taking part in India's newly found prosperity. To provide children with basic education is more necessary than ever. Read here how this can lead to success.

 

Bihar

2010 09 13 Bihar hit by unprecedented drought

This might come as a surprise to you: Summer 2010. Excessive rains in Ladakh, Pakistan on the verge of being drowned. But Bihar suffers one of the most terrible droughts of the last decades. Farmers are going bankrupt, and we get reports from our Jeevan Deep friends in Bodhgaya that the prices for rice and vegetables have doubled in a few months time. Meanwhile, the Bodhgaya hospitals are full, and our mobile clinic is overloaded with new patients needing medicines. Read more.

 

2010 09 12 Een originele manier om Anand en Jeevan Deep een heel stuk vooruit te helpen kwam uit de ideeenhoed van de Geelse vestiging van het pharmaceutica bedrijf Genzyme. Met een groep vrijwilligers (Genzyme en Anand) doen we dit najaar de bar tijdens evenementen in het Sportpaleis, Antwerpen. De opbrengst gaat naar Anand, en Genzyme doet er nog een flinke schep bij! Lees hier meer over deze aktie...

 

Pushpa

2010 08 30 Pushpa, aka the Flower of Bodhgaya features in a new Anand video on Youtube.

Het verhaal van Pushpa illustreert hoe het informele basisonderwijs voor Dalit kinderen, verstrekt door Jeevan Deep met financiele hulp van Anand in Belgie, tot een echt succesverhaal kan leiden.Eerst was Pushpa een van de vele anonieme meisjes die 's ochtends met een glimlach op het gelaat het Jeevan Deep-klasje vervoegde, om 's middags haar ouders te gaan helpen op het land. Vandaag is Pushpa doktersassistente. Zij gaat mee op ronde met dokter Janardan en helpt hem de vele zieken te verzorgen. Pushpa is een fiere jonge vrouw.  Zij is gelukkig. Bekijk het verhaal van Pushpa hier.

 

Bert Verdonck2010 06 19  Dat afscheid van een huis een uitstekende gelegenheid is om orde op zaken te stellen wist iedereen al, maar je moet Bert en Tonia heten om daaraan ook weer een sociale dimensie te koppelen. Op 19 juni houden Bert Verdonck en Tonia Op de Beeck ee